Over mij

Soms loopt je levensverhaal anders dan je denkt. Na het lezen van Brief voor de Koning van Tonke Dragt op mijn achtste of negende wist ik het zeker: ik zou schrijver worden “als ik later groot was”. Alleen zouden de vrouwen en meisjes in mijn verhalen niet zitten te wachten totdat de held thuiskwam, maar zelf de draak verslaan. En als ik geen schrijver zou worden, dan toch zeker wel kunstenaar, want tekenen en schilderen waren mijn lust en mijn leven vanaf het moment dat ik een potlood, krijtje of schilderkwast mocht vasthouden. En als ik geen schrijver of kunstenaar zou worden, dan tenminste iets met dieren...

Zo liep het dus niet.

Na de middelbare school kwam mijn schrijversdroom in de ijskast terecht. Ik ging niet naar de kunstacademie. En dierenarts wilde ik toch al niet worden, maar wat voor "iets" ik dan zou kunnen studeren "met dieren", wist ik niet echt. Het werd uiteindelijk Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, omdat ik hoopte dat ik futuristische vliegtuigen zou kunnen ontwerpen als ik die opleiding had afgerond. Eén probleem: daar was deze opleiding niet voor bedoeld. Veel bloed, zweet en tranen heeft het me gekost, maar ik heb mijn studie afgemaakt en dus mag ik mezelf Master of Science in Aerospace Engineering noemen. Ondertussen schreef ik wel regelmatig non-fictie: reviews en artikelen voor de Dutch Progressive Rock Page (DPRP) en voor een aantal fanclubbladen. Daarnaast nam ik tijdens de concerten van mijn favoriete progressive rockbands de muzikanten regelmatig op de korrel, wat resulteerde in de publicatie van meerdere van mijn foto's in de boekjes van live-cd's, op de website van de DPRP en in fanclubbladen.

Vervolgens kwam ik in Zweden terecht. Ik zocht naar werk, vond dat bij Volvo en rolde de inkoopwereld in. Met als bijwerking dat ik weer begon te schrijven. Fantasy, de perfecte manier om een paar uur per dag in een wereld te vertoeven waar het niet draaide om targets en besparingen. In de weekends en vakanties trok ik er daarnaast regelmatig op uit om de prachtige natuur in Noorwegen en Zweden te fotograferen. Ondanks dat er veel progressive rockbands uit Zweden komen, waren er daar namelijk veel minder concerten dan in Nederland. Tussendoor heb ik heel wat creatieve vlagen gehad waarin ik aan de gang ging met oliepastels, spekstenen of albast.

Boekpresentatie van Dark Romance - Ontluikende Liefde bij Boekhandel Stumpel in Hoorn: Hester (l), Isabel Peters (m) en Marijke F. Jansen (r).

Op Elfia in de boekenstand van Het Verboden Rijk: (van links naar rechts) Marijke F. Jansen, Eva Moraal, Olga Hoekstra, Hester en Isabel Peters.

Boekpresentatie van Ganymedes-14, samen met (achterste rij, van links naar rechts) Remco Meisner, Frank Roger, Jan van 't Ent, Paul van Leeuwenkamp, (zittend midden, van links naar rechts) Dennis van Leeuwen, Hester, ?, Magda van Elck en (voorgrond) Saskia van Oostenrijk.

Zeseneenhalf jaar ben ik in het hoge noorden gebleven, daarna vervolgde ik mijn inkoopavontuur bij Philips in Nederland. Mijn schrijfbehoefte verhuisde mee en kwam in 2012 bovengronds. Ik werd derde in de finale van Auteurs with Talent, mijn Dark Romance-novelle Dromenland werd uitgebracht in de bundel Ontluikende Liefde van Young-Adults.nl (nu Storm Publishers) en ik voltooide mijn eerste fantasyroman. Niet verkeerd voor iemand die lange tijd in de overtuiging leefde dat ze niet kon schrijven.

In 2013 ging mijn schrijfsuccesverhaal door met een derde plek in de wedstrijd Exit Toetsenbord van Schrijven Online, een vierde prijs in de tweede editie van de Dark Romance-wedstrijd, en zesde in de Dystopia-schrijfwedstrijd (beide eveneens van Young-Adults.nl ). 2014 was ook niet verkeerd met de Feniksprijs bij de Paul Harland Prijs voor de grootste verbetering vergeleken met de editie van het jaar daarvoor, en een vierde plek (op 145 inzendingen) bij Fantastels . Het verhaal dat ik voor Fantastels schreef, "Heldendood", werd vervolgens opgenomen in de verhalenbundel Ganymedes-14 van Stichting Fantastische Vertellingen . In september werd mijn korte verhaal "Vriendschapsverzoek" gepubliceerd in de verhalenbundel Obsessies van Schrijfatelier Alicia.

En toen stokte het een beetje...

2015 stond in het teken van de studie. Gedragstherapie voor Paarden welteverstaan, want dat "iets met dieren" moest toch ook eindelijk eens vorm krijgen. In het midden van dat jaar ben ik de inkoopwereld en het bedrijfsleven uitgerold en in 2016 heb ik mijn bedrijf Man en Paard Coaching opgericht. Ondertussen is die naam veranderd in Very Important Horse en onder deze vlag coach ik mensen met behulp van paarden en paarden met behulp van mensen.

Na het inleveren van mijn eindscriptie voor de studie tot Gedragstherapeut voor Paarden in september 2016 had ik even wat ademruimte nodig. Ik heb toen een oude passie nieuw leven in geblazen: het bewerken van speksteen en albast . In een paar maanden tijd heb ik een reeks kleine kunstwerken gemaakt, waarvan de meeste moderne interpretaties van de natuur zijn. Vanwege de combinatie eigen bedrijf en mijn studie tot Instructeur Paard en Gedrag kwam het beeldhouwen in 2017 echter weer op een lager pitje te staan, maar ik pak nog steeds regelmatig even een steen en een vijl om mijn hoofd leeg te maken.

UIteraard wil ik mijn kinderdroom om een fantasyroman te publiceren nog steeds waarmaken, maar het lijkt er op dit moment op dat er eerst een boek over paardengedrag gaat komen. Ook over dat onderwerp schrijf ik met veel plezier en de hoeveelheid artikelen en blogs die ik sinds het oprichten van Very Important Horse heb geschreven is ondertussen meer dan voldoende om in boekvorm om te zetten.

Houd deze pagina in de gaten voor verdere ontwikkelingen op het artistieke vlak!